Сряда, 29 Май 2024 г.

Силистра с рекорден брой обекти в уникален по рода си Дунав Ултра пътеводител

Завърши първият етап в подбора на "100-те Дунав Ултра забележителности" или обектите, които ще влязат в бъдещия пътеводител, посветен на едноименния веломаршрут.

Уникалната по рода си селекция включва исторически, археологически и културни обекти, религиозни храмове, музеи, природни резервати, местности и различни по вид структури по поречието на река Дунав у нас, както и някои емблематични за региона животински и растителни видове. Не са пропуснати и характерни ястия и прочутото дунавско вино.

Подборката е направена от екипа на "Дунав Ултра" след повече от тригодишно проучване и цели да представи на туристи от страната и чужбина всичко най-интересно в близост 730-километровия веломаршрут.

В принт изданието, което тепърва ще се подготвя, ще бъдат включени и някои допълнителни обекти, които не попадат сред 100-те избрани, но също ще са неразделна част от пътеводителя, съответно веломаршрута.

Към момента гр. Силистра е представен изключително силно с няколко емблематични обекта: Археологически резерват Дуросторум/Дръстър, Римската гробница, Художествената галерия, РИМ Силистра, крепост Меджиди табия и дори Старият дъб в дунавския парк.

Окончателната селекция за 2019 година ще бъде обявена на 2-ри май в сайта на Дунав Ултра. На същата дата през 2014 г. е първото състояло се събитие по маршрута. Датата е обвързана тематично и като начало на активния туристически сезон за велопътешествия по маршрута.

През последните години веломаршрутът "Дунав Ултра" се наложи като един от водещите проекти за популяризиране на туризма по поречието на река Дунав у нас, а с това и на населените места, през или покрай които той минава.

"Представянето на съкровищата на региона в достатъчно разбираем за местните хора формат - какъвто е нашият веломаршрут, очертава ясно една от посоките за бъдещо икономическо развитие на тези места" - казва лидерът на Дунав Ултра Борис Бегъмов на въпроса - кое е определящо за успеха на начинанието.

"Неизменно още със създаването на веломаршрута и представяйки неговите 100 забележителности сега - ние насочваме внимание около поречието на река Дунав в България като към конкурентен световен продукт със собствена - българска идентичност. Именно като такъв продукт, занапред веломаршрутът "Дунав Ултра" ще носи все по-висока добавена стойност за местните икономика, обобщава Бегъмов.

Facebook коментари