Сряда, 10 Август 2022 г.

Фотоизложбата "Стара Силистра" се открива днес в Художествената галерия в Силистра

Юбилейна изложба с фотоси от архитектурния облик на стара Силистра представят баща и син Герасимови в родния си град. Експозицията е римейк на първото издание "Стара Силистра", представено през февруари 1989 година от Петко Герасимов в Дома на архитекта в София. Тридесет години след това авторът и синът му Виктор подреждат в крайдунавския град сбирка, обогатена с нови, издирени от тях архивни снимки.
Изложбата, която ще бъде открита на 19 февруари, е експонирана в залите на градската художествена галерия. Посетителите ще видят стари къщи и сгради, които са отдавна съборени. Представени са и макети и скици на проекти, които не са стигнали до реализация. Поредица от фотоси свидетелстват за бързото разрастване на града през 80-те години на миналия век и изобилието на панелни сгради, издигнати край брега на Дунава по това време.
Експонатите са подбрани измежду 50-те хил. изображения, съставляващи колекцията на баща и син Герасимови. Тяхната цел е да запазят за поколенията архитектурната памет на крайдунавския град.

Facebook коментари