Петък, 03 Февруари 2023 г.

Предстои награждаване на участниците в националния конкурс "Моята ЕДЕН дестинация в България", включително на творци от Силистра

На 22 февруари от 13:00 ч. в подкуполното пространство на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" под пл. "Независимост" в гр. София предстои церемонията за награждаване на победителите и участниците в конкурса за детска рисунка на тема "Моята ЕДЕН дестинация в България", организиран от Министерство на туризма по проект "Комуникационна кампания за популяризиране на дестинации ЕДЕН в България – трето издание", финансиран по програма COSME 2014-2020 г. на Европейската комисия.
Участие в конкурса взеха над 200 деца на възраст от 7 до 14 години с общо над 240 рисунки, изобразяващи 17-те ЕДЕН дестинации в България – Ардино, Белица, Белоградчик, Враца, Драгоман, Каварна, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Луковит, Мездра, Сандански, Сапарева баня, Силистра, Странджа, Чавдар и Ямбол.
Преди 8-9 години благодарение на подобен проект, изготвен от Областна администрация Силистра, нашата област влезе в мрежата ЕDEN по програма "Нови индустрии, туризъм и корпоративна социална отговорност на Европейската комисия". Чрез него бяха представени представя обекти и ритуали във всички общини на областта – Силистра, Тутракан, Главиница, Алфатар, Ситово, Кайнарджа и Дулово. Проектът спечели националния конкурс за Отлична туристическа дестинация "Еден 2010", а екипът, разработил темата "Водата – извор на живот и благоденствие", пътува до Брюксел.
Подборът и популяризирането на "Отличната българска туристическа дестинация" в рамките на ЕDEN целеше да допринесе за засилване на устойчивото развитие на туризма в България чрез популяризиране на ценности като: зачитане на околната среда; многообразие от "нетрадиционни" туристически продукти; добри практики, идеи и нови възможности за привличане на туристи в по-слабо развити туристически райони.

Facebook коментари