Сряда, 29 Май 2024 г.

Жени – либералки раздават на библиотеки "царски" книги, началото бе в Силистра

Регионалната библиотека в Силистра и местната структура на "Държавен архив" бяха първите в страната, които получиха по комплект "царски книги", вкл. нови издания за цар Фердинанд и за Йоана –"сестра на милосърдието". "Луксозните книги са в тираж от по 500 броя и от тях ще получат не само библиотеки в областните градове, но и други в големи населени места.
"Започнахме от Силистра, защото се навършиха 70 години от връщането на Южна Добруджа към майката – родина България, а за това има голяма заслуга цар Борис III, заради което може би беше и убит през август 1943 г.", заяви за "24 часа" Анелия Атанасова, лидер на Женската либерална мрежа у нас и ексдепутат от НДСВ, дългогодишен пирятел на Силистра.
Раздаването на книгите с бутиков тираж ще става до 26 февруари сл.г., когато в град Кобург, Германия, ще стане представянето на книгата за Фернинанд I по повод 150-та година от рождението му. Според Атанасова, там се намира и непогребаното му тяло, поставено в саркофаг, но в алуминиев ковчег, върху който било написано, че "един ден" иска гробът му да бъде в България, за да намери покоя си. Тя сподели още, че в най-скоро време от Москва, лично на експремиера Симеон Сакскобургготски, по негова молба, като на син на последния български цар, ще му бъде предоставен архивът на баща му, иззет от руснаците от царските канцеларии през септември 1944 г.

Йордан Георгиев

Facebook коментари