Вторник, 20 Август 2019 г.

Сто четирийсет и първата годишнина от Освобождението на Силистра бе отбелязана вчера

Сто четирийсет и първата годишнина от Освобождението на Силистра бе отбелязана вчера.
Проявите по случай годишнината започнаха с молебен за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на Силистренската община, отслужен от Доростолския митрополит Амвросий в катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел". С шествие от храма силистренци отидоха до паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войски и поднесоха венци и цветя.
Припомнени бяха думите на последния жив свидетел на тези събития Тодор Панов, изречени през 1958 година, който определя деня на Освобождението на Силистра - 10 февруари - като ден на "много радост и плач щастлив".
В словото си кметът на Силистра Юлиян Найденов нарече 10 февруари "ден-светиня". "Да завещаем на поколенията общочовешки ценности и чиста история", призова той. "Макар на пръв поглед да остава в страни от големите събития на епохата, именно в Силистра получават възможност да реализират идеите си такива фигури от националното ни Възраждане като Сава Доброплодни, Райко Блъсков, Петър Икономов, Тодор Пеев и много други - желанието на българина да види Отечеството си свободно беше събудено именно от възрожденския даскал", подчерта в словото си директорът на Регионалния исторически музей в Силистра д-р Николай Тодоров. Той припомни, че силистренските жители Велико Тодоров, Антон Симеонов и Георги Николаев вземат участие в руското военно разузнаване, а силистренските граждани Гено Чолаков и Димитър Енчев гласуват в Учредителното събрание една от най-демократичните конституции за времето си.
Днес се провежда и традиционна среща на кмета на Силистра с областния управител, председателя на Общинския съвет и с бившите кметове и председатели на общински съвети в Силистра. Вчера Регионалната библиотека "Партений Пвлович" обяви Ден на отворените врати, а утре в библиотеката се открива изложба на библиотечни постери и художествени албуми "1878 - За Свободата на Силистра и България".
Силистренският край е вписан в историята на руско-турските войни. В този район по време на руско-турските войни от края на осемнайсети и първата половина на деветнайсети век са се сражавали големите руски пълководци Румянцев, Суворов, Багратион, Кутузов, Дибич Забалкански. При руската обсада през 1854 година е участвал руският писател Лев Николаевич Толстой. През 1958 година силистренци получават в дар ключа на силистренската крепост, взет като трофей на 12 юни 1810 година от пълководците Каменски и Кутузов и пазен в Санкт Петербург.

Facebook коментари