Понеделник, 15 Април 2024 г.

Представят енциклопедията "България в Балканските войни (1912-1913)" на 21 февруари в Силистра

На 21 февруари 2019г., от 17.00 часа, в Зала 13 на Художествена галерия – Силистра ще бъде представена енциклопедията "България в Балканските войни (1912-1913)", с авторски екип: д-р Тодор Тодоров – областен координатор на ПП ГЕРБ, доц. д-р Милен Куманов от БАН и Десислава Костадинова - докторант към БАН.
Изданието "България в Балканските войни (1912-1913)" включва: систематични сведения за Балканските войни; исторически данни и факти за усилията на българската държава да отхвърли веригите на Берлинския договор от 1878 г., като основната задача на политическите партии и на цялото общество е да се обединят всички територии населени с българи, които са останали извън пределите на родината, с Княжество България (от 1908 г. Царство България) и Македония. Издаването на енциклопедията "България в Балканските войни (1912-1913)" стартира тази година, с тираж от 300 екземпляра. Отпечатването и се финансира изцяло от д-р Тодор Тодоров, който е известен с дарителската си дейност, за която получи признание през 2017 година от Националното сдружение на общините в Република България, Община Силистра и Лекарската колегия в Силистра.
След представяне на изданието в Силистра, енциклопедията "България в Балканските войни (1912-1913)" ще бъде представена във Варна и София. В столицата тя ще бъде промоцирана от зам.-министъра на културата Румен Димитров. Изданието е втората част от енциклопедия планирана като трилогия. "България в Първата световна война (1914-1918)" бе издадена през 2016 година, с обем над 900 страници. Планира се трилогията да завърши с енциклопедията – "България във Втората световна война", която ще излезе тази година по повод Деня на Европа – 9 май. Тритомникът от енциклопедии да бъде преведен на английски език и промоциран по цял свят.
Желанието на д-р Тодор Тодоров е да дари по една енциклопедия на всички областни библиотеки в България и на военните училища в страната.
През 2017г. д-р Тодор Тодоров се ангажира с издаването на още едни енциклопедичен труд- Енциклопедия "Силистренска област", която обедини усилията на учени и краеведи, институции и обществени организации.
"Днешното младо поколение знае коя е Пипи Дългото чорапче, Хълк и Хари Потър, но не чувало за генерал Колев, генерал Кисьов и много други дали живота си за свободата на България. Историята на Родината ни е славна, в нея са вписани имената на стотици бележити личности. Българската история е пример за сила, родолюбие, себеотрицание, патриотичен дълг." коментира д-р Тодор Тодоров родолюбивата инициатива в дните преди представяне на енциклопедията.

Facebook коментари