Неделя, 12 Юли 2020 г.

Представители на културата в Силистра посетиха приемната на областния управител Ивелин Статев

Продължават приемните за граждани и на ръководители на институции при областния управител на област Силистра Ивелин Статев. Както е обявено, посещенията при представителя на държавната власт в региона са възможни всеки четвъртък след предварително записване.

Тази седмица посещения направиха представители на културните среди. Създателката на Клуб "Акустик" Виктория Цветкова, която е директор и на Китарен фестивал "Дунавски струни", поиска отново съдействие за провеждане на нов предвеликденски концерт, насрочен за 26 март от 19 ч. в Художествена галерия Силистра, където в същия ден ще бъде открита и изложбата на НС на Република България и ДА "Архиви", посветена на 140-ата година на Учредителното НС и на Търновската конституция.

В него ще участват двама китаристи от чужбина, лауреати на китарен фестивал конкурс в град Плевен, в който Цветкова е част от журито. Гостите са от Русия в лицето на китариста Александър Южанин – носител на първа награда, и от Великобритания – Майкъл Бътън, асистент в Кралска консерватория на Обединеното кралство. Концертът е част от национално турне.

На 21-24 юни т.г. ще е второто издание на "Дунавски струни", в рамките на който освен китаристите в конкурса ще участват групите "Дел падре" и "Фанданго", китарист от Македония и съвместен концерт на фолклорна основа на Клуб "Акустик"и Музикална школа "Великов". Проявата е единствена по рода си в област Силистра и се провежда като част от Областен културен календар 2019 със съдействието на община Силистра.

Директорът на ДКТ Силистра Златина Станева за пръв път посети приемната на областния управител, за да го покани заедно с екипа му на спектакъла "От Бесилото към Безсмъртието", посветен на Апостола на Свободата Васил Левски – една уникална постановка, наследена от Драматичен театър "Сава Доброплодни" от годините, когато негов директор и режисьор бе Стефан Стайчев. Постановката ще бъде представена безплатно в салона на ДК В Слиистра на 18 февруари от 18 ч. и в залата на община Дулово на 19 февруари като част от възпоменателна проява в чест на Левски.

С г-жа Станева бяха обсъдени няколко теми: необходимостта от още по-тясно взаимодействие на единствената държавна професионална театрална институция в област Силистра с другите културни средища, както и заедно с общинските администрации, за да бъдат по-близо до населението произвежданите от тях продукти – постановки, концерти, изложби и др.

Тази възможност напоследък била силно препоръчвана от Министерство на културата и на нея най-вероятно в близко време ще бъде посветена специална среща, проведена под егидата на областния управител. Обсъдена бе и идеята ДКТ Силистра да стане съорганизатор на първи по рода си Арт салон за представяне на самодейните театри от област Силистра в салона на Куклен театър – става дума за читалищните трупи в Тутракан, Дулово и Алфатар, както и на Театрално студио "Артистик" в Силистра.

Предстои да бъде проверена тяхната нагласа да откликнат на евентуално предложение за подобна изява в областния град. Така ще бъде отдадено заслужено внимание на самодейното театрално изкуство, каквото в Силистра има от 1870 г. насам, за което свидетелства плоча върху сграда на ул. "Христо Смирненски".

Facebook коментари