Понеделник, 04 Март 2024 г.

Малко силистренски двойки са потърсели помощ от Националния фонд "Ин Витро" (видео)

В репортаж на силистренската журналистката Анелия Петрова и оператора Александър Леви за ТВ "Север" бе разказано за действащия в Силистра кабинет за "ин витро" консултации. Едва 23 двойки с репродуктивни проблеми са се записали за програмата, въпреки че по неофицални данни броят им е не по-малко от 200.
В Силистра, съвместно със специализирана ин витро клиника, от половин година насам е разкрит кабинет по проблемите на безплодието. Тук двойките имат възможност да бъдат консултирани на място, което би им спестило не само време, но и много средства. Една от причините за слабия интерес у нас се оказва не само психологическата бариера, но и липсата на достатъчно информация.
Д-р Георги Костов - акушер-гинеколог: "Недобрата информация и нашенското - "една жена каза" - продължаваме да се лекуваме по бабешки маниери. Поне аз знам такива случаи с гърнета, сиропи, мащерки и т.н. Незнанието е това, което ги убива."
Броят на двойките с репродуктивни проблеми у нас е между 200 и 250 000. Едва 5 на сто от тях обаче до момента са се възползвали от възможностите, които предлага ин витро фондът у нас.

Facebook коментари