Четвъртък, 22 Февруари 2024 г.

Кукерска група от село Айдемир участва в Международният фестивал "Сурва" в Перник

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. В него и тази година участва Кукерска група при НЧ "Родолюбие" от село Айдемир и Кукерска група при НЧ "Отец Паисий" село Кайнарджа, за да подкрепят по добруджански идеята на проявата: популяризиране на достигналите до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка=

Айдемир е селото, където от повече от 40 години всяка година се провежда Празник на кукерите и маските навръх Сирни Заговезни, който завършва на Паткина чешма с традиционна уралия - улулюнга. Айдемирските кукери очакват подкрепа за група №1 на "Сурва" в Перник - на 1915 с текст Surva 01. Резултатите се следят на сайта:
https://www.surva.org/festival.php?fbclid=IwAR1Y1yfmKLMRBw5lBlPGwbixRyg_PNEyBOMGjJ8b-b8D_ZUno1V3pQZS9qA

Facebook коментари