Събота, 25 Март 2023 г.

Втората годишнина от канонизирането на родената в Силистра Света преподобна Димитра Киевска – Доростолска отбелязаха вярващите

Вярващите християни отбелязаха втората годишнина от канонизирането на родената в Силистра Света преподобна Димитра Киевска – Доростолска, мощи на която се пазят в храма "Свети Димитрий" в силистренското село Калипетрово.
В храма има и нейна икона.
Доростолският митрополит Амвросий отслужи празнична литургия за храмовия празник.
Направено бе и литийно шествие с мощите на светицата.
Света преподобна Димитра Киевска – Доростолска е родена през 1810 година в Силистра със светското име Матрона Александровна Егорова.
Семейството й се преселило в Бесарабия и тя се омъжила за капитан от руската армия, който загинал в Кримската война (1853–1856). Матрона Александровна станала монахиня с името Димитра в чест на Св. Димитър Солунски. Тя помагала на ранените на бойното поле по време на отбраната на Севастопол през 1855–1856 година, а през Руско-турската война от 1877–1878 година организирала в дома си в Киев лазарет за ранените войници.
Прославила се е със своята милосърдна дейност. Създала е и Киевския Свето-Введенски манастир. Паметта й църквата чества на 22 март.
Днес храмови празници има в в още 6 селища на Доростолската епархия.
Храмов празник имат и жителите на гр. Главиница. Димитровден е празник на този град.

Facebook коментари