Сряда, 10 Август 2022 г.

Акция на митницата в Силистренско констатира 7 нарушения в местните казани за ракия

Над 8 пъти са се повишили постъпленията от малките казани за ракия след проведената акция на митницата в Русе, съобщиха от ведомството.

Само за периода от края на август до средата на декември от малките дестилерии в областите Русе, Разград и Силистра са декларирани и внесени 116 507 лева, срещу едва 16 000 лева за първите 8 месеца на годината.

По време на акцията, която е продължила 3 месеца, митничарите са проверили 22 казана за ракия, като при проверките са били установени 13 нарушения. Повече от половината нарушения били установени на територията на Силистренска област.

Най-честото погазването на закона е свързано с воденето на акцизната и данъчна документация, като масово собствениците на дестилерии не изискват от клиентите си да попълнят справки-декларации по Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове.

Предвидените наказания за подобни нарушения са имуществена санкция от 500 до 2000 лева – за юридически лица и еднолични търговци, каквито са регистрираните казани за ракия, уточняват от Митница Русе. Образуваните 13 административно-наказателни производства са приключили със споразумения. Общата сума от платените глоби е 5200 лева.

От Митница Русе припомнят, че ракия следва да се изварява само в специализирани малки обекти за дестилиране, като клиентите трябва да получат и пазят документите, които удостоверяват плащането на акциза.

Facebook коментари