Понеделник, 24 Юни 2024 г.

542 жители на община Силистра празнуват днес Стефановден

Православната църква днес чества паметта на свети Стефан. Култът и почитта към него са големи. От времето на апостол Павел насам всички наричат свети Стефан първомъченик, защото е една от първите жертви на християнската вяра, разказва отец Николай от храма в шуменския квартал "Дивдядово". По думите му един от неговите най - ожесточени гонители и екзекутори е Савел, който в последствие, виждайки милостта, мъдростта, молитвата и чудесата, става Павел и Венец на апостолите. Св. Стефан е един много рядък пример как имаме благодатна сила да обърнем не само своите врагове, но и цялата Вселена, казва отец Николай.
Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. В народната традиция с този ден се затваря кръгът на старата година. Имен ден празнуват всички с името Стефан, както и Венцислав, тъй като името на светеца означава венец.

332 души, които носят името Стефан ще празнуват днес в община Силистра. С името Стефана са записани 20 дами, а Стефка 190. Най - възрастният именик е Стефан Цонев на 103 година, роден през 1915 година, а най - малкият е Стефан Савов, роден през 2016 година.

Facebook коментари