Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Силистренец е последния българин изкачил Еверест

Юристът от София Стефан Стефанов, родом от село Окорш и учил в град Силистра, покорил през месец май тази година, връх Еверест, наричан "покрив на планетата", бе гост на Силистра по покана на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов за тържеството за награждаване на десетте най-добри спортисти на Силистра за 2018 г. Г-н Стефанов е бил възпитаник на спортния педагог Петър Цветков, когато е учил в Силистра.
В неделя на 21 май тази година в 13.31 часа българско време на връх Еверест стъпва нашия земляк Стефан Стефанов. Той успешно атакува върха и става 15-ият българин, покорил най-високата точка на света. Предния ден, друг българин - Слави Несторов успява да стигне до върха, като атаката му е била със специална мисия - да помогне за повишаване на вниманието към заболяванията, свързани с уринарни инфекции.

Изчакването му идва в период, в който Еверест е атакуван от сериозен брой алпинисти. По неофициални данни в последните дни над 130 души са опитали да стигнат до 8848-метровата мечта на всеки планинар. Причината - изключително удобното време за изкачване, което няма да се задържи дълго.

Новината за успеха на Слави Несторов и адвокат Стефан Стефанов идва 14 години, след като експедицията на Дойчин Боянов, Николай Петков и Христо Христов завърши с изкачване на Еверест (20 май 2004 г.). Тогава обаче мисията завърши и със смърт - загинаха двама български алпинисти (включително Христов).

Facebook коментари