Сряда, 25 Ноември 2020 г.

За 24-та година силистренци са домакини на коледарски фестивал

За двайсет и четвърта година силистренци са домакини на коледарски фестивал "Стани нине, господине" с коледарски групи от Силистренската община. Във фестивала участват коледарски групи в две категории: обредни групи - изпълняват ритуала "Посрещане на коледари у дома" и певчески групи - изпълняват 3-4 песни и благословия. Представена е и кулинарна изложба с добруджански ястия за Бъдни вечер. Сред характерните ястия са постни сарми с булгур или със сини сливи, маджунена каша, празничен кравай, пълнена тиква с плодове, пълнен пипер, пипер с булгур и ориз.
Фестивалът на коледарските групи е една от проявите в празничния афиш на общината. Но коледари обикалят и в други селища на Силистренска област, където традицията е жива. В с. Малък Преславец все още се помни песен, в която "царювата къща" е до световно дърво, под което е застлана златна трапеза с превит кравай и кана с пропенено вино.
Журито с председател етнолога д-р Йордан Касабов прецени, че и трите мъжки групи са пресъздали обичая напълно точно и автентично, заради което награди получиха всички участници". При децата първото място е за група "Гребенци" при Народното читалище "Дръстър 2012" в Силистра, втори са учениците от Средното училище "Никола Вапцаров" в града, а третата позиция е за коледарската група от Клуб "Съхрани българското" към Основното училище"Иван Вазов" в Силистра. Призове заслужиха и всички майстори на гозби за Бъдни вечер, участвали в кулинарната изложба.

Facebook коментари