Вторник, 21 Март 2023 г.

Парите за ремонт в Дома за стари хора в Силистра стигнаха само за кабинета на директора (видео)

В репортаж на силистренската журналистката Анелия Петрова и оператора Александър Леви за ТВ "Север" бе разказано за лошите битови условия в Дома за стари хора в Силистра.
Припомняме, че миналата седмица инспектори от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) извършиха съвместен оглед на стаите на домуващите, на столовата и на общото състояние на сградата.
Установено бе наличие на влага, мухъл, напукана мазилка в по-голяма част от помещенията. В констатациите си, инспекторите посочват, че са влошени условията за живот и е необходим цялостен ремонт на Дома.
Директорът на РИОКОЗ д-р Пламен Илиев издаде заповед за "спиране от експлоатация" на едно от най-фрапиращите помещения (стая със санитарен възел), заради констатирани в него влага, мухъл, изкъртена и паднала мазилка и амортизирана дървена дограма. В обосновката на заповедта е допълнено, че "условията не осигуряват нормална жизнена среда за опазване здравето на хората от вредно въздействие на биологични, физични и социални фактори", с което е нарушен чл.38, ал. 4 от Закона за здравето.
Изпълнението на заповедта се възлага на директора на Дома за възрастни хора с отделение за лежащо болни Искрен Младенов.
При съвместната проверка бе установено, че са направени ремонти на директорския кабинет и на помещенията на администрацията на Дома.
В момента, в Дома за стари хора в Силистра са настанени малко над 190 души, при капацитет 201 души. Административният персонал е 61 души. От тях - 24-ма санитари, 6 медицински сестри, 1 фелдшер 1 старша сестра.

Facebook коментари