Петък, 23 Февруари 2024 г.

Областният управител на област Силистра, заедно с трима лекари от МБАЛ бяха на официално посещение в Кълъраш

Областният управител на област Силистра Ивелин Статев, заедно с трима лекари от МБАЛ Силистра АД – д-р Лилия Русева, д-р Ванушка Маркова и д-р Венцислав Стоев, бяха на посещение в румънския град по покана на Василе Илиуца, председател на Окръжен съвет Кълъраш, както и в тамошната болница с мениджър Валентин Емануил.

Преди време представителят на държавната власт бе домакин на опознавателна среща с участието на представители на двете институции, а от българска страна тогава бе и д-р Даниела Костадинова – изпълнителен директор на МБАЛ Силистра АД.

В ответната визита г-н Статев поздрави г-н Илиуца с националния празник на Република Румъния, който тази година премина с честване на 100-годишнината от обединението на северната ни съседка.

И на двете срещи стана дума за необходимостта от взаимодействие между различните администрации в двата крайдунавски града, както и между лекарските колегии, предвид дефицита на лекари в Румъния, а в България и на медицински сестри.

Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество в няколко области, включително и за подготовка на проекти отсега за бъдещия проектен период след 2020 г.
Желанието е да се залагат условия за по-голямо икономическо, социално и културно сътрудничество, вкл. и благодарение на европейските фондове. По-подобен начин се разчита да се отиде и на реализация на общи теми – на първо време от типа на т.нар. меки проекти, а впоследствие – при възможност, и за проекти с инфраструктурно съдържание.

Преди няколко години между МБАЛ Силистра и болницата в Кълъраш вече е бил направен опит, но тогава той се е оказал неуспешен, тъй като и двете здравни звена са нямали право да се включат с проект за пряко европейско финансиране.

Facebook коментари