Сряда, 17 Юли 2019 г.

Осъденият в Австрия за тероризъм силистренец е учил в спортното училище

Осъденият от австрийски съд 24-годишен силистренец Хактан Самир Сами е живял в ромската махала областния град до стадион "Луи Айер" и е учил в спортното училище. Неговите учители си спомняли за него като момче, често посещавало джамията. Съседите не знаят да е ходил в Сирия, разправят, че отишъл да работи при баща във Виена, като таксиметров шофьор през 2014 година.
"Постоянно беше в джамията. Даже бяха му измислили прякора "Ходжата", каза бившият директор на Общинско спортно училище "Дръстър" – Силистра Кольо Колев.
"Водил съм много разговори с него в това отношение, но нямаше признаци, че би могъл да достигне до това ниво, до което е изпаднал в момента", коментира класният на Хактан и преподавател по история Иван Занов.
Сами заминал за Сирия и се върнал през 2015 г. През 2017 г. е задържан по време на антитерористична операция в град Грац. При претърсвания в дома му е открита флашка с документи как да се използват бомби и да се правят взривове с мобилен телефон.

Преди дни от прокуратурата в Австрия определиха Хакан като "радикален". Според защитата му обаче той е любопитен човек, който свалял глупости от интернет. Не окончателно, но е осъден на седем години затвор.

Facebook коментари