Сряда, 25 Ноември 2020 г.

Силистренец бе осъден в Австрия за тероризъм

Австрийски съд осъди на 8 г. затвор 38-годишен австриец с българо-турски корени, а 24-годишен български гражданин – на 7 г. Двамата бяха обвинени в терористични действия, съобщава телевизия О Ер Еф.

Според магистратите в Грац те са вкарали в страната планове за бомбено нападение и освен това са се занимавали с вербуване на джихадисти за "Ислямска държава".

По-възрастният подсъдим е имал "определена идеологическа роля" в религиозна неправителствена организация, като според прокурора по делото мъжът е убедил две семейства с общо 9 деца "да отидат директно в Ада". След завръщането си в Грац, пълнолетните членове на семействата също са били съдени.

38-годишният категорично е отказал да коментира действията си с мотива, че не признава съда и че е бил принуден да прави признания по време на разпитите.

По-младият подсъдим се е върнал от Сирия през 2015 г. По неофициална информация той е силистренец и се казва Хактан Самир Сами. В жилището му е открита флашка с текстове, свързани с изработката на самоделни взривни устройства, биологичните оръжия и т.н. Според държавното обвинение става дума за "курс за терористи", докато позицията на защитата беше, че става дума просто за съдържание от интернет, свалено от любопитство.

В жилището са открити и следи от тротил.

Двамата могат да обжалват присъдите си.

Facebook коментари