Неделя, 20 Септември 2020 г.

Задържаха нашенец, залагал скимиращи устройства в Белгия

40-годишният Енчо Е. е задържан под стража, след като властите в Белгия го обявиха за международно издирване и издадоха европейска заповед за задържането му. След като от кралството пристигнат всички необходими документи, Варненският окръжен съд ще насрочи дело за екстрадицията му.

Заповедта е издадена от съда на Западна Фландрия в Брюж на 21 септември 2018 г. Според съдържанието й, срещу Енчо в кралство Белгия се провежда наказателно производство за 7 отделни компютърни измами. Той и още двама българи са разследвани за използване на скимиращи устройства за сваляне на данни от банкови карти и извършени парични транзакции в Брухе на 18 август 2018 и в Антверпен на 19 август 2018 г. Предвиденото максимално наказание за подобно престъпление, според белгийското законодателство, е до 5 години "лишаване от свобода". Обявеният за издирване мъж е бил арестуван на 19 ноември 2018 г. на територията на Първо РПУ във Варна. По данни на прокуратурата той има три влезли в сила присъди, като едната от тях от 2013 г.на Окръжен съд - Силистра е за същото престъпление.
Съдебният състав на Варненски окръжен съд, като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Енчо е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция. Съдебната инстанция взе предвид предишните му осъждания, високата обществена опасност на деянието, както и, че съществува реална опасност да извърши подобно престъпление и определи мярка за неотклонение "задържане под стража".

Facebook коментари