Събота, 15 Юни 2024 г.

Областният координатор на ГЕРБ-Силистра Тодор Тодоров дари купол и кръст на строяща се църква в дуловското село Черковна

Областният координатор на ГЕРБ-Силистра Тодор Тодоров дари купол и кръст на строяща се църква в дуловското село Черковна. Днес бе поставен 500 килограмовия купол на храма "Св.Архангел Михаил". Със специален ритуал той бе осветен. Храмът се строи на същото място, където е била старата черква направена от пръти и кал. Строителството е стартирало на 8 ноември 2014г-Архангеловден .
Куполът е висок около 1,45 м, а диаметъра му е 3 м. Представлява метална конструкция, напълнена с изолационна минерална вата. Обшит е отвътре и отвън с дървен материал и има хидроизолация. Външната обвивка и кръста са от позлатена ламарина от град Киров, Русия. Материалите са дарени от областния координатор на ГЕРБ-Силистра Тодор Стаматов Тодоров, а фирмата Дръстър Инженеринг ЕООД, с управител Димитър Недялков, даряват направата на купола и монтажа.
По думите на Донка Тодорова, член на църковното настоятелство, храмът трябва да бъде изцяло построен към пролетта на следващата година.
В сегашното село Черковна има татарска и българска махала. Първите татари са преселници от Кримския полуостров и са дошли по тези земи през 1856-1858 година, а по-голяма част от българското население са дошли от Тетевенския и Троянския балкан.

Facebook коментари