Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Откриха Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа

За първи случай на Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, обл.Силистра, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. Мъртвото диво прасе е открито непосредствено до самата телена ограда на границата с Румъния, в която се е оплело при опит за преминаване на територията на България. Съоръжението е изпълнило предпазните си функции, отчитат от БАБХ. Изпитването на взетите проби е потвърдило наличие на вируса на Африканска чума по свинете.

За контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Животното е загробено, извършена е дезинфекция на мястото.

Ще се извършват постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България.

Към момента Африканска чума е констатирана в девет държави-членки на ЕС: Белгия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Румъния, Унгария, Латвия, Румъния.

Мястото, където е открита мъртвата дива свиня е в близост до огнищата на Африканска чума в Румъния. Предстои допълнително разширяване на епизоотологичното проучване, както и посещение на място на експерти от Централното управление на БАБХ, се посочва още в съобщението.

Facebook коментари