Четвъртък, 20 Януари 2022 г.

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: "Подавам си оставката, ако правителството не помогне на общинската болница в Тутракан!"

Натрупани дългове и неизплатени месечни възнаграждения на служителите в многопрофилната болница в Тутракан. Как ще се решат финансовите проблеми на лечебното заведение и кога? Кмета на Тутракан Димитър Стефанов говори за проблемите в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус".

Водещ: Г-н Стефанов, д-р Любомир Бойчев, завеждащ АГ отделението в МБАЛ-Тутракан, прогнозира 10 – 15 дни за нормализиране на ситуацията в болницата. Можем ли действително да уверим, че този срок е постижим, да гарантираме успокоение в лечебното заведение?

Димитър Стефанов: Да, аз мога да кажа, че болницата в момента е в баланс и тя може да управлява задълженията си. Но наистина за да се случи всичко това, ни трябва една помощ от правителството. Защото не може едно социално заведение да е превърнато в търговско дружество, да се иска то да излиза на печалба, да управлява дълга си, а в същото време да бъде лимитирано. Мисля, че това е парадокс и прецедент в цяла Европа.

Водещ: На каква стойност са задълженията на болницата, които тя е натрупвала и откога е започнало това натрупване?

Димитър Стефанов: Натрупването е от 2007 г. Основният кредитор това е НАП. Да, наистина задълженията към НАП са големи – 3,400 милиона е главницата. Това е натрупано като задължение по простата причина, че болницата в 21.10.2018 г. 2/3 Тутракан има определен лимит. И в годините назад всичко, което е заработено като надлимитни средства, не се е изплащало на болницата. Отделно да не говорим, че голяма част от хората, които идват и правят изследвания в тутраканската болница, след това се оказва, че трябва да бъдат транспортирани до други болници като русенската, като силистренската и тези изследвания, остават за сметка на самата болница.

Водещ: Тутраканската болница, за съжаление, съвсем не е единствената с подобни проблеми. Има ли единен, правилен път за окончателното разрешаване на въпроси като този, за да не се изпада в подобна ситуация?

Димитър Стефанов: Да, мисля, че винаги, когато има проблеми, има и верни пътища има и начини това нещо да се оправи. Единият от пътищата е държавата да реши целево да отпусне средства на всички общински болници, разбира се, след определени гаранции от тези болници и да им изчистят задълженията към държавните институции, говоря за НАП и за НОИ. Съответно пътеките да бъдат актуализирани, защото, ще ме извинят, но с едни 5 – 10 процента актуализация на пътеките не мисля, че болниците могат да се справят. По простата причина, че разликата между реалното лечение на дадено заболяване и това, което се отпуска от Здравната каса, е като разлика доста голяма. И не на последно място да отпаднат лимитите, които в момента са на всички болници. Аз не искам да говоря само за тутраканската болница, всъщност голяма част от общинските болници, а и от областните болници са именно в същата ситуация, в каквато е и тутраканската болница.

Водещ: Казахте, ще търсите помощ от държавата в лицето на правителството. Планирате ли провеждането на някакви разговори?

Димитър Стефанов: Да, постоянно се водят разговори. В момента очакваме да ни се обадят да подпишем тримесечно споразумение с НАП и съответно през тези три месеца да търсим варианти как да излезем от тази криза.

Водещ: Има ли шанс обаче да не се стигне до подписване на въпросното споразумение?

Димитър Стефанов: Това вече е виждане на правителството. Но не искам въобще да си помисля, че не може да се подпише споразумение, защото действията, които ще предприема, ще бъдат доста кардинални. Това, което ще направяподавам си оставката като кмет. Съответно сезирам абсолютно всички посланици на европейските страни, за да обясня какво се случва с общинските болници. Да, някои ще кажат това е общинска болница, общинска администрация, общинският съвет и градоначалниците са длъжни да помагат на тези болници. Може би е така, но след като се разбират бюджетите на общините, ще се разбере, че самият бюджет не стига за самата община, камо ли да помага на общинските болници. Общинските болници, това са най-големите социални заведения, да не говоря и едни от най-големите работодатели в малките общини.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

информация на http://focus-news.net

Facebook коментари