Сряда, 14 Април 2021 г.

Областният разпореди проверка на БЧК, раздавали помощи в клуба на БСП в село Ситово

Областният управител д-р Владимир Янков разпореди проверка, която да установи дали пункт на Български червен кръст в село Ситово се помещава в клуб на политическа партия,съобщиха от областна управа. Проверката е провокирана от сигнал, подкрепен със снимков материал, в който се твърди, че в продължение на два месеца в клуба на БСП в село Ситово се раздават помощи от БЧК.
Позицията на областния управител е, че е недопустимо е да се търсят и да се извличат политически дивиденти от благородна кауза на хуманитарна организация като БЧК.
Съгласно правомощията си и предвид факта, че от 18 октомври до 12 ноември 2010 г. се изпълнява третия транш на програмата "Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица", финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, и тъй като тя се прилага от Държавен фонд "Земеделие" с участието на Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), д-р Янков възложи проверката на директорите на РИОКОЗ и на Държавен фонд "Земеделие" в Силистра.
Проверката има за цел да установи дали е практика раздаването на помощи в офиси и клубове на политически партии; съставлява ли нарушение раздаването на помощи, финансирани от Европейски фонд в офиси и клубове на политически парти?; от колко време се раздават помощи, отпуснати от червения кръст в клуба на БСП-община Ситово; въз основа на кои законови разпоредби се е допуснало това.
Областният управител ще сезира и председателя на Български червен кръст Христо Григоров.

Facebook коментари