Вторник, 28 Март 2023 г.

Кулинарен фестивал "Гозбите на Добруджа" ще се проведе за поредна година в Сребърна

Традиционният вече кулинарен фестивал "Гозбите на Добруджа", който придоби широка популярност и ежегодно се провежда в село Сребърна, община Силистра и през тази година ще събере кулинарни майстори и самодейци, за да покажат автентичните вкусове и обичаи на региона.
Събитието ще се проведе на 13 октомври 2018г., събота, от 10.30 часа в село Сребърна, община Силистра под патронажа на Кмета на Община Силистра - д-р Юлиян Найденов. Като част от Културния календар на Община Силистра, проявата се организира от Община Силистра, Кметство с. Сребърна и НЧ "Възраждане - 1940", с. Сребърна.
Кулинарният фестивал стартира през 2012г като "Празник на гърнетата", с идеята и съдействието на Сдружение "Общности, опознаване, култура".
От 2013г фестивалът вече носи името "ГОЗБИТЕ НА ДОБРУДЖА".
Кметът на село Сребърна Георги Иванов издаде диск с добруджански песни, който ще бъде представен по време на фестивала.
В атрактивното кулинарно събитие ще вземат участие 20 групи от Силистренска област, както и от Русенска и Добричка община. Заявилите своето участие са над 300 човека. Домакините споделиха, че се очакват много гости, които ще бъдат нагостени с рибена, бобена и агнешка чорби. Всяка година според наблюденията на организаторите броят на участниците и гостите нараства. Затова тази година чорбите ще са три вида.
Всички заявили участие групи ще се включат във фолклорната програма на откритата сцена.
Програма на фестивала:
1. Конкурс за добруджански ястия
2. Конкурс за етновизия на щанд
3. Творчески работилници – детска готварска работилница
4. Фолклорна програма – танцови и певчески изпълнения
Отличените участници в конкурсите ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

Facebook коментари