Четвъртък, 02 Февруари 2023 г.

Първи фотографски форум в Силистра събира професионалисти, любители и ученици на едно място

В Силистра за първи път ще бъде проведено мащабно фотографско събитие – Форум "Дни на фотографията – 2018" в периода 25.09. – 04.10.2018г., в който ще вземат участие професионално представени фотографи от града и страната, любители и ценители на фотографското изкуство. Идеята е различните аспекти на ангажираност, интереси и присъствие в света на фотографията да се срещнат и да обменят опит, знание, съдържание и енергия.

От 01.09. до 30.09. се провежда фотографски конкурс на тема "Цветна и романтична Силистра" с цел изработване на календар за 2019г., който да се продава с благотворителна кауза. Сумата, събрана от продажбата ще се предостави за деца и младежи с изявени таланти и високи постижения в областта на науката от Силистра чрез стипедии. Няма възрастови ограничения за участие в конкурса, но има технически такива. Всеки, който има или иска да направи красива снимка на цветния и романтичен град Силистра, може да разбере правилата за участие на страницата на Форума във facebook - Forum Photography Days – Silistra.
Организаторите са осигурили парични и/или предметни награди.

За тези, които обичат да разказват истории чрез снимките си, да споделят с другите през обектива това, което ги докосва, вълнува, разсмива, замисля, е конкурсът за снимки с телефон – "Разходка в Силистра", който стартира от 2-ри септември и ще продължи също до 30-ти септември. Най-добрите "истории" ще бъдат включени в албум на страницата на Форума и също ще получат парични и/или предметни награди.

Вече са ясни и гост-лекторите, които ще вземат участие във Форума тази година. Това са Емануил Трейман от София – професионален фотограф и организатор на едно от най-сериозните фотографски събития вече повече от 25 години – "Фотоваканция" с темата "Финансирай фотографските си мечти"; Мария Димитрова от Плевен – професионален фотограф, модел и стилист с темата "Фотосесия – стъпка по стъпка до крайното изображение"; проф. Пенчо Маркишки от София – оптик в Института по астрономия към БАН с темата "Астрофотография – с фотоапарат към небето", Яров Мичев от Русе – професионален аерофотограф с темата "Светът от птичи поглед. Възможностите на аерофотографията" и Снежанка Димитрова – Председател на Дружество по позитивна психотерапия в България с темата "Психология и фотография – отвъд желанието да снимаш".

По време на Форума "Дни на фотографията – 2018", от силистренските професионални фотографи ще имаме възможност да видим и чуем представянията на Лъчезар Чокоев с темите "История на фотографията" и "Основи на фотографията", Методи Жейнов и Розалина Иванова с темата "Травел фотография". Старши-екпертът в РУО и учител по география г-жа Ирена Маринова, чрез изложбата на аерофотографии на Яров Мичев, ще представи темата "География и аерофотография. Природни обекти на България".

Два уъркшопа се предвиждат в рамките на този форум – единият ще бъде за напреднали фотографи на тема "Портретна фотография на естествена светлина с модел" с обучител Айхан Мехмедов, професионален фотограф от Силистра. Другият уъркшоп следва да привлече професионалисти, напреднали и любители фотографи на тема "Портретна фотография с модели от театрално студио Артистик" в бистро "Мерси". Идеята е пресъздаване на винтидж епоха и приказни герои.

Организатор на събитието е Център за кариерно ориентиране – Силистра, с любезната подкрепа на Община Силистра и МКБППМН.

Facebook коментари