Понеделник, 05 Юни 2023 г.

Кметът на Силистра взе участие във форум на побратимените български и руски градове

Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов взе участие във Втори форум на побратимените български и руски градове се проведе днес край Варна, във връзка със 110-та годишнина от създаването на най-стария български черноморски курорт "Св. Св. Константин и Елена". В срещата, организирана от Община Варна, Националното сдружение на общините в Република България, Руския културно-информационен център в България и Генералното консулство на Руската федерация във Варна, се включиха представители на 20 руски и 8 български града. Миналата година първото издание на форума бе посветено на 60-годишнината на курорта "Златни пясъци".

"Този форум според нас се превръща в перспективна възможност за укрепване на преките контакти между регионите в Русия и България", заяви посланикът на Руската федерация у нас Н. Пр. Анатолий Макаров. Той отчете, че побратимените градове вече са 100, като постъпват и нови предложения. По неговите думи, в резултат на развитие на постигната договореност в периода от 1 до 5 октомври в България ще бъдат проведени Дни на Москва – в София, Плевен и Варна, по време на които ще има много спортни и културни събития. От думите на посланика стана ясно, че търговският обмен между България и Русия от януари до юни т.г., в сравнение със същия период на м.г., се е свил с 10 % до 1,8 млрд долара. "За да бъде променена тази негативна тенденция, може да се активират междурегионалните икономически връзки, между малките и средни предприятия на местно ниво, да се продължи с провеждането на различни изложения. Вярвам, че планираното за месец октомври заседание на междуправителствената руско-българска комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество ще окаже позитивно влияние върху различните сектори на икономиката на нашите държави", каза още Н. Пр. Анатолий Макаров. Той допълни, че януари до юли т.г. над 336 000 руски туристи са посетили България. "Заинтересовани сме да увеличим туристическия поток към Вашата страна", допълни той.

Приветствия към участниците във форума отправиха Павел Журавльов, директор на Руския културно-информационен център в България, Стоян Пасев, областен управител на Варна, Донка Михайлова – зам.-председател на НСОРБ и кмет на Троян, Виолета Берова, генерален мениджър на хотел "Астор Гардън" – домакин на събитието. От името на министъра на туризма Николина Ангелкова бе прочетен поздравителен адрес от Албена Методиева – директор на дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма".

Facebook коментари