Петък, 23 Февруари 2024 г.

Цигани от "Карото" не пускат децата си на училище, общината ги глобява

Шест акта за административно нарушение състави общинският отдел по образование на семейства от село Калипетрово, които не пускат децата си на училище, въпреки че са в задължителна училищна възраст, съобщиха от общината Силистра.
Сигналът за проблема е подаден от директора на основно училище "Св.Св. Кирил и Методий" Владимир Йорданов, съобразно изискванията на Закона за народната просвета. Въпреки осъществените срещи и обещания от родителите и настойниците, 6 момичета от 5 до 7 клас от кв. "Карото" досега не са се явили в училище, става ясно от писмения сигнал. Сред причините родителите са посочили намерения за пътуване в чужбина, прехвърляне в градско училище, както и категорично отричане на необходимостта от по-нататъшно образоване.
След отказа да пуснат децата си в училище, родителите са били поканени лично и срещу подпис в кметството, където да им бъдат връчени административните актове, разказа кметът на селото Йордан Ковачев. Днес трябваше да се осъществи срещата, но никой не дойде. За проблема са уведомени социалните служби и Районното управление на полицията, откъдето е поискано съдействие, допълниха от общинската дирекция по хуманитарни дейности.
Според експертът по образование Росица Димова, подобни проблеми има и в други села от общината, както и в някои градски училища в Силистра. През миналата година процедурата е приложена за едно дете в училището в село Брадвари и в ОУ "Отец Паисий" .
При първо нарушение Законът за народната просвета предвижда глоба от 20 до 100 лв. за родителите, които не осигуряват децата си в задължителна училищна възраст. Повторното нарушение се наказва с парична санкция до 250 лв.

Facebook коментари