Петък, 20 Май 2022 г.

Тържествено заседание на Общински съвет-Силистра отбеляза празника на града

В зала "Версай" в Силистра бе проведено тържествено заседание на Общински съвет Силистра във връзка с празника на града – 14 септември – Кръстовден. В него участваха евродепутатът Емил Радев, народните представители от 20-и МИР Силистра Алтимир Адамов, Александър Сабанов и Стоян Мирчев, областният управител Ивелин Статев (представителят на държавната власт поздрави всички присъстващи за празника), Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий, представители и духовници от арменската общност в България, представители на различни институции, вкл. от други краища на България, както и много граждани.

Гости на тържеството бяха делегации от няколко побратимени града на Силистра – Ржев – Русия, Хмелницкий – Украйна, Кикинда – Сърбия, Слобозия и Кълъраш – Румъния, и др. Подобно на областния управител повечето от тях вписаха своите послания в специалната книга, поддържана в община Силистра от 2009 г. насам.

Д-р Мария Димитрова – председател на ОбС Силистра, откри заседанието с участието на 28 общински съветници. В изпълнение на решения от предишни заседания бяха връчени следните награди – на доц. д-р Илиана Горанова – педадог и университетски преподавател – за удостояване със звание "Почетен гражданин на Силистра", на Християн Маринов – курсант, за "Граждански принос", на Нели Чешмеджиева – преподавател в частна школа – за студентски успехи, на студентката Марина Куртева – за вицесветовна титла в IT-състезание в САЩ, участието в което е станало факт с подкрепата на община Силистра.

Отделно гостът на заседанието Кеворк Крикорян, представител в България на Фондация за развитие на Армения, награди със стипендия талантливата художничка Мария Славова. От свое име фолклористката Мария Христова – организатор на Клуб "Добруджа" при НЧ "Доростол" Силистра" – носител на наградата за граждански принос в предишни години, връчи на ръководителката на делегацията от Ржев – Русия, добруджански народен костюм, какъвто миналата година бе отреден за представителка на Япония.

В поздравителната програма участваха деца от ДГ "Иглика" и от ДГ "Нарцис", както и трио "Елмина" от Център за музика и изкуства "Мегатон".

От 18,30 ч. на пл. "Свобода" е тържествената церемония за празника на Силистра – слово на кмета на общината д-в Юлиян Найденов, който пред общинските съветници и гостите по време на тържественото заседание направи преглед на извършеното в община Силистра през последната година, както и концерт с местни състави и гост изпълнители.

Facebook коментари