Вторник, 21 Март 2023 г.

В миналото, в делничните дни, добруджанци са се хранили предимно с постни ястия

Силистренското село Сребърна е домакин на насрочения за 13 октомври кулинарен фестивал "Гозбите на Добруджа". Вече са започнали предварителните записвания за фестивала, чиито организатори са община Силистра, кметството в с. Сребърна и Народното читалище "Възраждане - 1940", разказа Елеонора Георгиева - секретар на читалище "Възраждане 1940".
Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов и е включен в културната програма на общината. Могат да участват читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални участници. Отличените ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди. Желателно е читалищните групи да вземат участие във фолклорната програма на откритата сцена. Те няма да бъдат оценявани, а ще допринесат за общото настроение на празника. Няма ограничение във времето. Препоръчително е участниците да бъдат облечени в традиционни добруджански облекла.
Програмата на фестивала включва конкурс за добруджански ястия, конкурс за етновизия на щанд, творчески работилници - детска готварска работилница, фолклорна програма - танцови и певчески изпълнения. Участниците могат да представят домашно приготвени ястия, характерни за региона, в който живеят. Задължително условие е всеки участник да се представи с домашно приготвено ястие в глинено гърне, чувен или тава. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия, десерти и вина. За контакти: e-mail :eleonora7207@abv.bg и адрес: с. Сребърна, община Силистра, Народно читалище "Възраждане-1940".
Елеонора Георгиева разказа, че по спомени на възрастни хора баница и кокошка на трапезата на добруджанци е имало само в събота и неделя, а в делничните дни те са се хранили предимно с постни ястия. Едно от характерните постни ястия, представяни на досегашните шест издания на фестивала, е маратурена манджа с болгур. Маратура в Сребърна наричат туршията. Маратурената манджа се прави от ориз, булгур, домати и пипер и се пече в тава. Необходими са 1 чаена чаша булгур, 4 чаени чаши вода, 3 глави зрял лук, олио, сол, маратура /втасал пипер от обща туршия/, юзън /джоджен/, лющян /девисил/. Лукът и булгурът леко се запържват, заливат се с водата, овкусяват се, нарежда се маратурата, слагат се подправките, нарязани на ситно и се мята във фурната.
Още две рецепти са представяни в досегашните издания на фестивала - на лопушена чорба и на маджунена каша.
За лопушената чорба са необходими: 2 литра вода, 1 връзка лопуш,
1 морков,1 домат, фиде, лющян /девисил/. Начин на приготвяне:
Лопушът се запарва и реже на ситно. Лукът, морковът и лопушът се запържват, след което се налива водата и настърган или нарязан на ситно домат. След като се сварят зеленчуците, се начупва фидето. Когато всичко е добре сварено, се слага застройката и девисила.
Маджунената каша се прави от свинска мас, брашно и маджун /динен мед/. Начин на приготвяне: Слага се свинската мас в съд /по-добре в чувен/ да се разтопи на огъня, след което се слага брашно, колкото поеме и се бърка, за да се запържи брашното до златисто. След като започне да се отлепя тестото от дъното, се налива маджунът до оцветяване в тъмнокафяво. Сваля се от огъня и с помощта на лъжица, която се потапя предварително във вода, се оформя кашата на хапки.

Facebook коментари