Неделя, 31 Май 2020 г.

Пеликаните са изградили седем гнезда на наколната платформа в езерото Сребърна

Седем гнезда на къдроглави пеликани са установени на наколната дървена платформа през тазгодишния гнездови период. Това констатираха експерти на РИОСВ-Русе при оглед във водното огледало на Поддържан резерват "Сребърна", в края на миналата седмица.
През 2010 г. се отчете успешно приключване на гнездовия период за колонията на къдроглавия пеликан. 120 възрастни двойки, долетели в началото на годината, се сдобиха с 115 млади екземпляра. През периода не са регистрирани случаи на нападения от диви свине и дребни хищници в колонията. Специалистите са категорични, че наколните платформи, изработени от дърво осигуряват надеждна защита от подобни инциденти. Обмисля се поставянето на допълнителни такива.
По време на огледа не са констатирани мрежи на незаконен риболов. Обстановката е спокойна. В момента, в резервата могат да се наблюдават няколко постоянно пребиваващи двойки лебеди, големи и малки корморани, бели ангъчи, големи бели чапли, диви патици и водни кокошки.
Водното ниво, отчетено в междудиговото пространство е 80 см, а в голямото водно огледало 2.90 м. Все още за спортен риболов е необходимо да се използва определеният нов участък, започващ от почивен дом "Сребърна" в южна посока до местността "Канаричката".

Facebook коментари