Понеделник, 17 Февруари 2020 г.

В Силистра стартира 15-то издание на Европейския летен университет

С участието на 40 студенти и преподаватели от 11 страни, започна дискусията на тема:" ЕВРОПА КАТО ПРАВОВА ОБЩНОСТ" в рамките на 15-то издание на Европейския летен университет. В него тази година участват водещи специалисти от Франция, Белгия, Румъния и България, Полша, Казахстан, Кот д Ивоар и др.
Проф. Атанас Семов – инициатор и организатор на Европейския летен университет, заедно с г-жа Мари Франс Пердигон на пресконференция днес поднесоха своята благодарност към кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов за гостоприемството и партньорството през изминалите 15 години. Кметът приветства гостите и участниците в сесиите. Той покани всички да се запознаят с културно- историческото наследство на Силистра и изказа своето възхищение от неуморния дух на организаторите. Г-жа Мари Франс Пердигон подчерта високото ниво и тази година на студентите – франкофони, участващи във форума.
"Темата за границите, миграцията и човека- ще е изключително актуална и през следващите години."- изтъкна проф. Семов. Той представи лекторите в тазгодишното издание:
Н. пр. Ерик ЛЬОБЕДЕЛ, Извънреден и пълномощен посланик на Френската република в Република България, пълномощен министър; Проф. д-р Евгени ТАНЧЕВ, Генерален адвокат в Съда на ЕС, бивш Председател на Конституционния съд на Република България;Проф. д-р Мирча КОСЕА, Букурещки университет, бивш Заместник-министър-председател на Румъния и депутат в ЕП, Президент на Румънския екологичен клуб;Проф. д-р Франсоа ДИЮ, Директор на Центъра за научни изследвания на полицията, Тулуза, Франция;Г-н Кристиян БАДЕСКУ, бивш Държавен секретар по европейските въпроси в Министерството на външните работи на Румъния.
Студентите ще дискутират в 4 отбора по важните теми за бъдещето на Европа, проблемите с миграцията и др. На тържествена вечеря утре, кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов ще награди най-добре представилия се студент.

Facebook коментари