Неделя, 18 Април 2021 г.

Надеждата за нова църква в Силистра ще умре последна

Работна среща за представяне на актуализирания идеен проект за катедрален храм "Свети Великомъченик Георги Победоносец" събра архитекти, проектанти, духовници и общинари, съобщиха от общинска администрация.
Ръководителят на екипа, спечелил конкурса за проектиране на храма, арх. Димитър Кръстев представи макета на сградата с някои промени, съобразени с актуализираното законодателство в страната. Своите препоръки към изготвянето на бъдещия подробен устройствен план направи Доростолския митрополит Амвросий, който за първи път видя, макар и на макет, бъдещата катедрала.
Тази среща е надежда, че работата по изграждане на нова църква в Силистра не е спряла, коментираха присъстващите.
Идеята на създадения преди много години Инициативен комитет, под председателството на скулптора Георги Чапкънов – Чапа за изграждане на нов православен катедрален храм в Силистра, бе възродена след възстановяването на Доростолската епархия. Продължава и събирането на дарения по банков път и в дарителница на входа на общината, съобщи секретарят на РК на НДФ "13 века България" Цветана Цанова. Средствата се събират в открита дарителска партида на фонда – Postbank – Юробанк И Еф Джи България АД, сметка IBAN BG19 BPBI 7940 1001 1317 01, BIC BPBIBGSF – за нов православен катедрален храм "Свети Великомъченик Георги Победоносец".
Всеки, предоставил своята лепта, ще получи свидетелство за дарение и ще бъде записан в книгата на дарителите, напомни Цветана Цанова.

Facebook коментари