Събота, 20 Юли 2024 г.

Войната от първо лице 140 години по-късно - варненска изложба гостува в ХГ Силистра

Художествена галерия Силистра. Откриване на фотоизложба "140 години - войната от първо лице" на Сдружение "Алтернатива за Варна" с председател Людмил Господинов, който представи работата с оригинали на гравюри, рисунки и др. носители на спомени от времето на Руско-турската освободителна война 1878-1879 г.
Изложбата отразява моменти от живота на командващи, офицери и войници от руската армия, вкл. на бойните полета при София, Шипка, Плевен, Етрополе, Горни Богров...Виждаме портрети на император Александър II Николаевич - Цар Освободител, генералите Гурко, Ганецки, Скобелев, Венеаминов и др.
Експозицията, открита от Йордан Колев - директор на Галерията, представя 50 фотоса по произведения на художници - руски офицери, преки участници в бойните действия.
Тематичната изложба, на която Силистра е домакин сред първите 4 града в страната, ще бъде на разположение на силистренци и гостите на града в рамките на един месец. Тя дели мегдан с откритата наскоро изложба на силистренски художници покойници.

Към откриването на изложбата станаха съпричастни освен граждани и представители на различни институции - Областна администрация, представена от Стоян Бонев - зам.-областен управител; Общински съвет - Иванка Ташева - зам.председател, и Община Силистра - д-р Юлиян Найденов - кмет; Генерално консулство на Русия в Русе - вицеконсул Иван Пивоварчук.

Facebook коментари