Събота, 20 Юли 2024 г.

С изложба и паметна проява Силистра отбелязва годишнина от рождението на Васил Левски

В Държавен архив-Силистра ще бъде открита фотодокументална изложба за Васил Левски под наслов "Всичко, което съм сторил, сторих го за Отечеството". Експозицията обхваща всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика.

Колекцията включва оригинални снимки на Васил Левски, на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК.

Акцент в изложбата са достигналите до нас седем оригинални фотографии на Васил Левски, една от които е от 1868 г. и показва Левски, облечен в униформа на Първата легия в Белград. Представена е и снимка на Апостола от 1872 г., която е разпространявана от османската власт при издирването му след обира на турската поща в Арабаконашкия проход.

В Силистра, изложбата се организира от Национален музей "Васил Левски"-Карлово, Държавен архив-Силистра и Общински комитет "Васил Левски" и е част от проявите за отбелязването на 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

На 18 юли, от 11.00 часа, пред паметника на Левски в центъра на Силистра ще се състои и паметната проява под наслова "Безсмъртие", също посветена на годишнината. Организатори са Община Силистра, Общински комитет "Васил Левски" и Общински клуб "Христо Ботйов".

Facebook коментари