Събота, 20 Юли 2024 г.

40 000 кокошки умират от глад в Дуловско, заплашват с екокатастрофа (видео)

В новини по БНТ бе излъчен репортаж на силистренската журналистка Маргарита Иванова за районът на Дулово, който е заплашен от екокатастрофа, защото 40 000 кокошки умират от глад в птицеферма. Собствениците нямат средства за закупуване на фуражи. Според ветеринарите масовото измиране на птиците може да доведе до епидемия от болести и екологична катастрофа. Собственикът е готов да ликвидира пернатите и да дари месото на социални заведения, ако държавата помогне това да стане в рамките на ден-два.

Димитър Славов се занимава с птицевъдство от 13 години. Дава работа на 30 души. Но сега е отчаян и не вижда изход за спасяване на производството.

Димитър Славов - собственик на птицеферма:
- С високите цени на фуражите и ниските цени на яйцата ние натрупахме доста задължения към доставчици. Затова всички доставчици отказаха да ни продават фуражи.

Така се стига до сегашната критична ситуация. Птиците не са хранени вече 48 часа и умират от глад. Собствениците не могат сами да се справят с криза от такъв мащаб.

Васил Минков - ветеринарен лекар:
- През моя дългогодишен професионален път такова нещо никога не съм виждал. И то от глад. Виждал съм от заболяване от друго, но от глад - не.

На ден в птицефермата са необходими 6 тона фуражни смески, на стойност 3 600 лева. В същото време цената на яйцата се е сринала и в момента много производители ги продават за преработка по 5 ст бройката при себестойност 12 ст.

Мергюл Ебазер - работничка:
- Жал ми е за тях, душата ми плаче. Няма да оставим нашата ферма да умре. Искаме да ни помогнете.

Димитър Славов:
- Ако всичко това умре. След 24 часа не успеем да намерим храна, тук може да пламне епидемия.

Васил Минков:
- По-добре да отидат в някои домове, в някой от социалните заведения, отколкото да отидат в екарисажа.

За ситуацията са уведомени всички местни институции и ветеринарните власти. Собствениците се надяват на незабавна намеса от компетентните
органи. Казват, че е престъпление 100 тона хранителни продукти да отидат
на боклука. Просто така.

Facebook коментари