Събота, 30 Септември 2023 г.

По чаша билков чай опитаха силистренци на Еньовден в Дунавския парк на града

По чаша билков чай опитаха на Еньовден всички силистренци, които днес дойдоха в Дунавския парк на Силистра на организирания от Силистренската община и Регионалния исторически музей празник "С билки и песни на Еньовден".
На щандове на различни читалища бяха показани прясно набрани и сушени билки, носии от Добруджа, стари занаяти от района. Художествени колективи представиха свои програми. Еньовден не е забравен празник в Добруджа. Но за вече малко познато напяване на паламарки на Еньовден като вариант на обичая с припевки на нишан /пръстен/, когато се гадае коя мома ще е най-честита, коя ще се омъжи, какъв ще й бъде късметът, пише в книгата си "На една земя, под едно небе" силистренската етнографка Донка Съботинова.
Еньовден се пада по жътва и на него често се работи. Затова обичаят се изпълнява на нивата, докато жътварките почиват. Паламарките се събират от една от жътварките и на всяка паламарка се прави припевка за кого ще се омъжи момата, която я използва. Една от момите нарича, например, "На стол седи, книга пише", която значи, че припяваната мома ще се омъжи за учител. В книгата Съботинова представя общото и специфичното в културата на религиозните и етническите общности в Силистренско чрез описание на техните календарни празници.

Facebook коментари