Събота, 13 Юли 2024 г.

"Стандартът "Стара планина" изключва всякакви добавки" заяви в Силистра министър Мирослав Найденов (видео)

Стандартът "Стара планина" изключва всякакви добавки. Важното е да се разбере, какво е попаднало и по какъв начин. Но фирмите трябва да изчистят всички възможности за допускане на такива грешки. Тяхната хипотеза е, че те не са вложили съставките умишлено, а те са попаднали в продуктите чрез овкусител на базата на соево брашно. Другата им хипотеза е, че животните са били третирани със соев концентрат. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на пресконференция в гр. Силистра, където е на посещение за среща с тютютнопроизводители и месо и млеко-преработватели от региона.

В момента започва комплексна проверка на техните предприятия за една година назад. Заради сериозността на тези фирми, аз поисках да се повтори анализа, за да бъдем сигурни.

Пробите са положителни и те няма да бъдат реабилитирани, каза още министърът и допълни, че системата за контрол работи, ние констатирахме тези нарушения от продукти пуснати в търговската мрежа.

"Току-що са изпратени пробите за изследване в референтна лаборатория в Германия. Не държавата и институциите трябва да доказват, а фирмите трябва да докажат тяхната хипотеза. Става въпрос за принципи и за връщане на доверието на потребителя, да върнем уникалността на българския вкус", каза още министър Найденов.

Ако се докаже тяхната теза, то ще има само тежки санкции, а не отнемане на лиценза. Аз не можех да направя нищо друго, освен да го обявя на обществото. Този стандарт не е задължителен. Могат да влагат соя в другите си продукти. Става въпрос за принципи и за връщане на доверието на потребителя, да върнем уникалността на българския вкус.

В Силистра графиците за агропреброяването се изпълняват в срок, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. От общо 25 810 земеделски стопанства, включени в предварителните списъци, към днешна дата са анкетирани 9478. В общо седем населени места анкетирането вече е напълно приключило. В областта земеделските стопанства се преброяват от 78 анкетьори и 8 контрольори, бе припомнено още в Силистра.

Facebook коментари