Сряда, 10 Август 2022 г.

100 силистренци остават всеки месец без здравноосигурителни права

Средно по 100 силистренци остават без здравноосигурителни права, показва справка от НАП. От юли до септември 2010 г. общо с 289 са се увеличили хората, които са без през право на лечение по Здравната каса. Справката сочи, че към края на м. септември здравноосигурените лица в Силистренска област са 105 631, а неосигурени за здраве към НЗОК са 47 436. Към края на юни са били съответно 105 944 със здравни осигуровки и 47 147 – без.
По-големият брой на здравно неосигурени се дължи на няколко фактора, единият от които е традиционно по-големия брой българи, които през лятото напускат страната, за да работят в чужбина. Причина за нарастването на неосигурените лица е и фактът, че някои работодатели не подават коректно данните при прекратяване на трудови договори на свои работници. В резултат на това някои служители продължават да се водят на работа и да са с непрекъснати здравноосигурителни права, без на практика в бюджета да са постъпили вноските им за здраве. Тези разминавания се установяват от НАП в следващи периоди, което води до увеличаване на общия брой на здравнонеосигурените.
Напомняме, че от началото на тази година здравноосигурителните права на гражданите, се прекъсват ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 г.
Справка за здравноосигурителния статус всеки може да се направи на интернет страницата на НАП www.nap.bg, както и на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

Facebook коментари