Събота, 06 Март 2021 г.

Доростолският митрополит Амвросий отслужи литургия за празника Събор на Светите Доростолски мъченици

Доростолският митрополит Амвросий отслужи в катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" литургия за чествания от три години празник Събор на Светите Доростолски мъченици. Гостуват висши духовници от страната и чужбина, сред които Русенският митрополит Наум и митрополитът на Каменец-Подолск Агапит от Украинската православна църква, гости от румънски манастири. Одежди на Света Петка Епиватска донесе като дар на силистренци митрополитът на Яш, Молдова и цяла Буковина Теофан, който също дойде в Силистра за Събора на Светите Доростолски мъченици. Реликвата бе изложена за поклонение в катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел".
Съборът се отбелязва в третата неделя след Петдесетница. Идеята за празника Събор на Светите Доростолски мъченици, който се чества за трета година, е на Доростолската митрополия и е утвърдена с решение на Светия Синод.
Силистра /Доростол/ е дала 21 християнски мъченици. Един от тях е Свети Дасий Доростолски. Негови мощи донесе по време на посещението си в България приживе Папа Йоан Павел Втори и те се пазят в силистренския катедрален храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел".

Facebook коментари