Петък, 01 Декември 2023 г.

Съдят медик заради смъртта на 19-годишния затворник от Силистра Павел Георгиев

Директорът на Медицинския център в затвора в Белене е обвинен за смъртта на 19-годишния затворник от Силистра Павел Георгиев, предаде Darik News/Плевен. На първото съдебно заседание в Окръжен съд Плевен стана ясно, че докторът е обвинен за немарливо изпълнение на задълженията си.
Павел Георгиев постъпил в Беленския затвор на 1 август 2008 год. като в медицинския му картон пишело, че е здрав. В началото на 2009 год. започнал да се оплаква от главоболие, симптомите се задълбочили и било установено, че има двустранен хроничен обострен синузит. След лечение, затворникът се подобрил.
В края на март 2009 год. главоболието на Георгиев отново се засилило и той потърсил медицинска помощ. Подсъдимият лекар назначил тогава на затворника медикаментозно лечение с антибиотик. На 1 април затворникът отново посетил Медицинския център в затвора с оплаквания от главоболие и повръщане, за което са му предписани лекарства срещу повръщане. На следващия ден обаче, състоянието му станало още по-лошо. На 7 април Павел рязко се влошил и на 8 април починал в килията си.
Заключението на експертите за причините за смъртта е, че тя е причинена от остра дихателна и сърдечносъдова недостатъчност в резултат на мозъчен абсцес и усложнения. Оказало се, че Павел Георгиев бил болен от менингит и трябвало да бъде консултиран със специалист и хоспитализиран.
Делото по случая е отложено, следващото заседание е насрочено за 5 ноември. Тогава ще бъдат изслушани допълнителни свидетели, експертиза от вещи лица, съдът поиска да се направят и очни ставки.
снимка: Дарик Плевен

Facebook коментари