Неделя, 18 Април 2021 г.

Община Силистра и синдикатите в "Синева" сядат да разговарят в понеделник

Ръководството на община Силистра прие поканата и ще проведе разговори с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" в общинското дружество за чистота "Синева" по финансовите проблеми на дружеството. Разговорите са насрочени за 18 октомври, понеделник, от 14.30 часа в сградата на общината, става ясно от писмо на изпълняващия длъжността кмет Нели Стоилова до работниците и служителите чрез синдикалните лидери Надежда Стоянова и Венета Стоянова.
Вчера синдикалистите разпространиха протестна декларация, адресирана до кмета, председателя на общинския съвет и областния управител, във връзка със закъсняло изплащане на работните заплати на работниците от м. юли досега и необходимостта от трайно решаване на проблема.
"За община Силистра изключително важни са дейностите по поддържане на чистотата, озеленяване и благоустрояване, които извършва фирма "Синева" ЕООД. Въпреки финансовите затруднения и недостига на средства, общината полага усилия за своевременно разплащане към дружеството, в рамките на финансовите си възможности", се казва в писмото на и.д. кмета Нели Стоилова. Тя подчертава, че от началото на годината на дружеството са преведени 966 520 лв., а от началото на месец октомври, към днешна дата – 55 000 лв., "като разплащанията ще продължат, при наличен финансов ресурс".
Справка от общинската дирекция "Финанси" показва още, че в общинската данъчна служба от началото на годината досега са постъпили 1 777 276 лв. от такса "Битови отпадъци", което е близо 70 на сто от планираните приходи за чистота, сметосъбиране, сметоизвозване и депониране. По решение на общинския съвет тази година в бюджета на общината са предвидени едва 70 000 лева за озеленяване при необходими над 500 000.
Дружество "Синева" поддържа чистотата и зелените площи на ¾ от територията на град Силистра. Една четвърт от Силистра се поддържа от частната фирма за чистота "Ербауер".

Facebook коментари