Петък, 12 Август 2022 г.

Холандският хор " Чубрица" пя в Художествената галерия на Силистра

Концертът на смесения холандски хор " Чубрица" се състоя вчера, 05.06.2018г. от 18:00 часа, в зала 13 на Художествена галерия Силистра.
Д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра, д-р Мария Димитрова - председател на Общински съвет Силистра и г-жа Денка Михайлова - зам.-кмет "Хуманитарни дейности" поздравиха музикантите и им поднесоха цветя в знак на благодарност и признателност. Д-р Найденов изрази своята надежда за нови срещи с певците. Д-р Димитрова благодари на гостите за емоционалните изпълнения. Бе поднесен и поздравителен адрес от Областния управител на Област Силистра - г-н Ивелин Статев.
Преди концерта музикантите разгледаха част от забележителностите на Силистра. Те посетиха Дунавския парк и намиращите се в него исторически разкопки, Регионалния искторически музей и Художествената галерия. По стара българска традиция бяха посрещнати с питка, сол и разбира се чубрица.
Смесеният хор е сформиран преди 15 години от холандски граждани, като в репертоара им преобладава българската фолклорна музика. Фолклор, но винаги по модерен начин: традиционните песни са "аранжирани" и концертните песни са написани от български композитори, специално за ансамбъла. Всички песни се изпълняват на български език. Инициатори за създаване на хора са известната народна певица Галина Дурмушлийска и инженер Якоб ван Бейлен. Част от песните в репертоара им са написани за тях от композитора Петър Крумов, който беше гост на събитието.
Концертът предизвика възхищанието на всички, дошли да чуят изпълненията на холандците. Участниците в хора се занимават с различни професии и два пъти в месеца се събират от цяла Холандия, за да репетират български фолклор.

Facebook коментари