Събота, 19 Октомври 2019 г.

В Тутракан започна националният поход "По стъпките на Таньо войвода"

В град Тутракан и в близкото до него крайдунавско село Пожарево с различни ритуали и събития – откриване с речи и поднасяне на венци пред паметниците на Васил Левски, Панайот Хитов, генералисимус Александър Суворов, "Добруджа" и генерал Пантелей Киселов, както и на видния сливналия Таньо Стоянов-Войводата, премина стартът на 33-ия национален поход по неговите стъпки. Той се провежда под патронажа на президента Румен Радев и със съдействието на МОН.

Във встъпителните моменти участваха областният управител Ивелин Статев, кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов, председателят на ОбС Тутракан Данаил Николов, народният представител Стоян Мирчев, отговорни служители на военните отдели в Добруджа и Лудогорието, както и групи ученици от градове в областите Силистра (детски градини, основни и средни училища), Разград, Търговище и Сливен.

Символични домакини на най-големия поход в Североизточна България са община Тутракан, където походът по традиция започва, и община Попово, край чиято м. Керчан баир проявата завършва на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

За дните на похода се преминава през 31 населени места в три съседни области, където участниците - над 350 подрастващи, се запознават с действията на четата от 28 души, както и с местната история. Провеждат се възстановки на сражения и няколко прегледа на строевата и маршовата песен, като първата от тях бе в Тутракан.

В м. Хан Дълбока бяха организирани военизирани игри със съревнователен и познавателен характер. В следващите етапи освен Исторически музей Тутракан, в партньори на походниците и на неговото ръководство в лицето на д-р Анатолий Кънев – председател на основния организатор – Културно-просветно дружество "Родно Лудогорие", основано от юриста и краеведа Борис Илиев в края на миналия век.

Facebook коментари