Сряда, 28 Февруари 2024 г.

От Тутракан започва трийсет и третият национален поход "По пътя на четата на Таньо войвода"

От Тутракан на 30 май започва трийсет и третият традиционен поход "По стъпките на четата на Таньо войвода", под патронажа на президента Румен Радев. Това съобщиха от Областната администрация в Силистра и културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" - основен организатор на похода, който се провежда с подкрепата на музеите и общините в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово и Министерството на образованието и науката.
В походната колона, според предварителната информация, ще се наредят над 450 души. Походът ще започне с шествие в Тутракан. Ще има преглед на маршовата и патриотичната песен.
На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово, където на 2 юни походът трябва да завърши. След гибелта на войводата четата е разбита.

Facebook коментари