Петък, 19 Октомври 2018 г.

Представители на НПО "Бъдеще 2008" от Силистра осъществиха поредното си посещение при българската общност в Северна Добруджа

Представители на неправителствената организация "Бъдеще 2008" от Силистра осъществиха поредното си посещение при българската общност в Северна Добруджа /днешна Румъния /. Ето какво разказа председателят на организацията Ивайло Ангелов: "Първо посетихме българското дружество в град Констанца, където се срещнахме с част от ръководството и подарихме нови учебници по български език и литература, българска история, и други материали, с цел да са в помощ на неделното българско училище, което функционира от скоро в града.

Обсъдихме наболелите проблеми пред българската общност в града. След това се отправихме към област Тулча, където посетихме малката българска общност в село Вишина. Там отскоро е формиран състав за български песни и танци, ръководен от г-жа Бианка Флореску. Ансамбълът им се състои от две групи - едната само от възрастни хора, а другата от деца.Останахме много приятно изненадани от енергията и желанието, с които тази жена поддържа тази формация и се грижи за това да има активност, в иначе малкото и изолирано село. На фона на факта, че българските власти вече десетилетия наред са забравили за съществуването на тези хора е истинско чудо, че някой прави опит да запази българската култура и традиции, независимо от липсата на подкрепа от България.

Учебниците, книгите и другите материали, които подарихме, зарадваха много малката местна българска общност там. Това е само първата крачка, която ние като неправителствена организация правим, за да вдъхнем увереност на тези наши сънародници и да им покажем, че не всички в България са ги забравили."

Facebook коментари