Вторник, 05 Март 2024 г.

Концерт под наслов "Европа в моята Силистра" се проведе в областния град

По повод 9 май – Ден на Европа, Областен информационен център – Силистра и Езикова гимназия "Пейо Яворов" – Силистра организираха концерт с участието на млади таланти от гр.Силистра. ЕГ "Пейо Яворов" е избрана за училище-посланик на Европейския парламент през учебната 2017/2018 г., а партньорското събитие бе част от общоевропейската кампания на Европейската комисия под надслов "Европа в моя регион".
Пролетният дъжд премести проявата от площада в залата на Кукления театър, но лошото време не успя да помрачи настроението на участници, организатори и публика.
Учениците символично разделиха концерта на няколко етапа, всеки от които носеше различно послание: "Европа е България, нашият град, някъде там край реката…."; "Европа е любов"; "Европа е свобода"…
Химнът на Европа - "Ода на радостта" прозвуча в изпълнение на трио "Елмина" и постави началото на празника.
Импровизираната сцена на млади таланти бе изпъстрена с разнообразни музикални изпълнения на децата от вокална школа "Мегатон", рецитали, изложба и звън на китари. Младшите посланици на Европа показаха, че "Европа е светът и ние сме светът!". "Европа е хармония на единството", точно както изящните балетни изпълнения на формациите "Аксел" и "Лиденс" представиха многообразието от музика и чувства.
С рецитал на "Азбучна молитва", младите таланти от ЕГ показаха как българската азбука си е проправила път измежду различните слова и култури в Европа. Европа е родината на свободата - на свободното слово, на борбата за свобода, на свободата да търсиш…
Радост и веселие по български ни доставиха атрактивните гайдари от музикална школа "Великов", а концертът завърши по нашенски с българско хоро и фолклорна формация "Гребенци".
Участници и публика остават в очакване на продължение на концерта в първоначално замисления формат – на открито, в ясен и слънчев ден.

Facebook коментари