Събота, 25 Май 2024 г.

Доростолският митрополит Амвросий освети Мемориална стена на славата

Водосвет и освещаване на Мемориална стена на славата на 31-ви Силистренски пехотен полк и на бойци от Област Силистра, от други военни части, загинали във Втората световна война /1941-1945г./ отслужи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, в съслужение с духовници.
На Мемориалната стена на славата са изписани имената на 563 бойци и офицери, загинали във Втората световна война. Според историци в списъка са 446 души, служили в полка и убити на фронта, добруджанци от област Силистра. В списъка са и 118 силистренци, загинали като служещи в други бойни части, предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена. Стената е съставена от шест части. Цялата композиция е дълга почти 20 метра, а отделните части са с височина от 3 до 3.5 метра. Проектът на арх. Мария Друмева е съгласуван с Министерство на отбраната и е защитен пред Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства и пред Националния институт за недвижимото културно наследство към Министерство на културата. Фирмата-изпълнител е "Водно строителство –АД" с инж.Цанка Атанасова, строителен надзор -"Домремонтстрой" – Димитра Желева. С разрешение за поставяне от Община Силистра са монтирани три пилона с дължина 5 метра, на тях са поставени три светини – знамето на Силистра, на България и на обединена Европа, на която председател е нашата страна.
Своето признание към подвига и героизма изразиха с личното си присъствие ветераните от войната: Димитър Балев, Кънчо Димитров, Христо Манджуков и Еньо Радилов.

Facebook коментари