Вторник, 14 Юли 2020 г.

Студент от Силистра сред най-добрите рецитатори на конкурс в Шумен

Силистренецът Иван Савов от Силистра, студент по право в Софийски университет "Св. Климент Охридски", е един от първенците в XXVI-ия Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, проведен в град Шумен от 27 до 29 април т.г.
Той зае първо място в 3-а възрастова група с изпълнение на стихотворенията "В механата" на Христо Ботев и "Шумим, шумим..." на Шандор Петьофи. Преди време Иван бе сред най-добрите на конкурс във Варна, а в края на обучението си за средно образование в Силистра като ученик в ПМГ "Св. Климент Охридски" стана победител в националната олимпиада по история и бе сред лауреатите по български език и литература.
Конкурсът бе посветен на няколко годишнини, сред които 140 г. от Освобождението на България от османско робство, 170 г. от рождението на Христо Ботев и от 170 г. от избухването на унгарската освободителна борба. Председател на журито бе актьорът Иван Налбантов. Според статута на конкурса участниците изпълняват по свой избор творби от унгарската и българската литература за време не повече от 10 минути, като изпълнение на текст от унгарски автор е задължително. Освен награди в петте възрастови групи, бяха раздадени и много специални награди - общият бюджет на конкурса е 16 000 лв., от тях 8 000 лв. осигурява община Шумен и още толкова - унгарската страна. В надпреварата премериха сили рекорден брой участници – близо 120, разделени в пет възрастови групи, вкл. студенти от ВУЗ-ове по изкуствата и артисти професионалисти.
Конкурсът бе организиран от община Шумен и от Унгарски културен институт "Балаши" под патронажа на Министерство на културата на България, с подкрепата на от община Дебрецен, Съюз на артистите в България, Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" и Къща музей "Лайош Кошут" в най-големия град на Лудогорието. "Алкомет" АД, "Контракс", "Нова тел" и ДЗУ Стара Загора са тазгодишните спонсори на проявата.

Facebook коментари