Събота, 26 Ноември 2022 г.

Кулинарно шоу презентира здравословната закуска в силистренско училище

На 25. 04. 2018г. учениците от 9А, 9Б и 9В клас от ПГСУАУ в Силистра участваха в истинско кулинарно шоу за приготвяне и презентиране на здравословна закуска. Това е финалната им дейност от проекта " Умерено храни се и спортувай, на виртуалните клишета не робувай!". Основната идея на проекта е постоянна и умерена физическа активност в ежедневието на всеки от нас с избор на подходящ и добре балансиран модел на хранене, спорт и физическа активност за поддържане на добро здраве, нормално тегло и превенция на хроничните неинфекциозни заболявания.
Кулинарното шоу започна с презентиране на изпълнените дейности по проекта. Водещите Николета Николова и Христина Пламенова от 8 В клас в непосредствен диалог поставиха много въпроси, свързани с избора ни на храна и начин на хранене.
Какво да ядем и как да се храним?
Кога и колко пъти на ден е най-добре да се храним?
Кога храненето ни е балансирано?
Как можем да оценим телесната си маса?...… а затлъстяването?

На тези и на още много други въпроси, свързани с храненето те вече отговориха в проведеното от тях обучение в осмите класове "Активни без хранително обсебване" в екип с Ангелина Тодорова и Джан Михайлов.

В равностойна надпревара за най-яката здравословна закуска участваха три екипа, включващи по 5 ученици от всеки клас. Подготвиха меню от апетитни запечени сандвичи с авокадо и яйце, изкусно аранжирани сандвичи с пълнозърнест хляб, брускети и вълшебни зеленчуково, бананово и тропическо смути. В подготовката за участие в кулинарното шоу, избора на необходимите хранителни продукти и точността за изпълнение на избраното меню помогнаха ученици от 11 и 12 клас, специалност "Кетъринг" и "Производство на кулинарни изделия и напитки"
Кулинарните умения за приготвяне на здравословна закуска оцениха преподаватели от катедра Туризъм и обществено хранене: г-жа Раданова, г-жа Желязкова и г-н Коматаров.

Директорът на училище, г-жа Милушева, поздрави деветокласниците за осъществените по проекта дейности за здраве и им връчи сертификати.

Ние се храним всеки ден и всеки ден утоляваме глада си и пак огладняваме. А храненето поставя пред нас много въпроси. Удоволствие или необходимост? Вредно или полезно? Да се храним добре и правилно е цяло изкуство и ако се научим да го правим, ще се радваме на добро здраве.

Facebook коментари