Понеделник, 06 Юли 2020 г.

Земеделски производители от Тутракан и Сливо поле протестираха днес край село Нова Черна заради наводнени от подпочвени води площи

Земеделски производители от общините Тутракан и Сливо поле днес затвориха пътя за Русе край село Нова Черна, протестирайки заради наводнени от подпочвени води площи край Дунав. Заради наводненията в Тутраканската община е обявено бедствено положение, каза кметът на общината д-р Димитър Стефанов, според когото в двете общини са наводнени над 50 хиляди декара земеделски земи. По думите на д-р Стефанов причината са неработещите с пълен капацитет помпени станции и в частност помпената станция край с. Нова Черна заради прекъснато електрозахранване. Проведени са разговори с "Напоителни системи" в Русе и фирмата "Енергопро", доставени са инертни материали за дига. Доставен е агрегат за една от станциите, но дебитът е недостатъчен. Според д-р Димитър Стефанов има уверение от "Енергопро", че днес електрозахранването ще бъде възстановено. Но той смята, че проблемът ще остане, ако не се ревизира цялото електрозахранване и не се почистят отводнителните канали.
"Тук косвено са засегнати много хора, тъй като тази продукция излиза на пазара, така че трябва по всякакъв начин всички институции, които имат отношение, да помогнат на тези земеделци, да се оправи електрозахранването, ако трябва да се ревизират всички помпени станции на територията на общините Тутракан и Сливо поле и съответно отводнителните канали да се почистят от растителност, от затлачване и от паднали дървета там", каза д-р Стефанов. Според земеделците ще бъдат претърпени загуби, които още не са изчислени, тъй като под вода са есенни култури, а наводнението е попречило на сеитбата на пролетниците. Един от организаторите на днешния протест Златко Бончев смята, че трябва да се направи нов електропровод и намерението на "Напоителни системи" за това се подкрепя от земеделците.
Трябва и да се подложи на обществено обсъждане нов план за управление на влажната зона "Калимок- Бръшлен" и трайно да се реши проблемът с отводняването на крайбрежните земеделски земи. Земеделските производители остават в стачна готовност и ще затворят отново пътя за Русе на 2 май, ако не се вземат мерки за трайно решаване на проблема, каза Златко Бончев.

Facebook коментари